dissabte, 3 de març del 2012

"LOS CUATRO JINETES DEL APOCALIPSIS."




Aquesta postal de la Plaça de la Vila de Tiana, està datada el 26 de Novembre de 1930. No tindria més importància que la del seu valor històric i sentimental i no havia parat mai en ampliar la postal. Ahir a l’intentar fer un “post” pel meu “blogg”, vaig assajar de fer una ampliació per veure si reconeixia la fisonomia del vailets. No en vaig ser capaç.

A la dreta, on abans hi havia el taulell d’anuncis s’hi veu com un cartell mig de gairell, que he ampliat i... sorpresa... malgrat l’augment és pot veure clarament que era la propaganda de la novel•la de Vicente Blasco Ibàñez “Los cuatro jinetes del Apocalipsis”.

Era el final dels temps del directori d’en Primo de Rivera i el rei Alfons XIII tenia la seva regència comptada, el 14 d’Abril de 1931 en Macià proclamaria la República Catalana. Amb una “propaganda” antifeixista com aquesta obra literària, publicada el 1916, el que va penjar el cartell, devia fer publicitat política subliminal contra en Dàmaso Berenguer, el general successor d’en Primo de Rivera amb la seva “dictablanda”.

Penso que probablement les autoritats municipals tianenques no en sabien res de l’al•legat
antifeixista del llibre. O potser si?