dimecres, 15 de febrer del 2012

LA CREU DE TERME


Sortint de les tenebres
de l’amagatall del diable,
he sortit de la foscor
i m’he acostat a la llum
d’un cel blau sense cap boira.

Glòria a Déu en les altures,
he trobat la Creu de Terme,
que ens recorda qui som,
què som i d’on venim.

És airosa aquesta creu. Jo, quasi bé mai he estat d’acord amb aquesta religió, llevat de quan era menut i que vaig ser batejat, confessat dels terribles pecats que malbarataven el meu esperit, combregat, , confirmat, i casat després. De moment no en tinc cap ganes de separar-me, sóc prou feliç amb la meva esposa, ( ara en diuen parella ). Malgrat que no he estat un bon catòlic, i menys apostòlic, no renuncio a la meva condició de romana.

És evident que els romans van deixar-nos la seva cultura; els grecs els sentiments, la democràcia i la política, els fenicis el mercantilisme i els jueus el sentit venjatiu, allò de “tal faràs tal trobaràs”. Entre tots han conformat el meu sentiment “occidental” i la meva consciència; no hi vull renunciar. Deu ser per això que no renego de Crist i encara quan em va bé m’agrada entrar a una església, resar un Pare Nostre i si convé, seguir la Missa. Sense complexos, això si, absolutament crític; no estic d’acord amb quasi bé res del que diu el senyor Rector.

Però per opinar i criticar ho tinc de fer des de dintre, des de la meva occidentalitat. Jo, sense menystenir altres confessions, faig militància “dels meus”. No vull apartar a ningú, no vull però que em facin fora dels meus principis i convenciments ètics, socials i polítics. Sóc aixís.

5 comentaris:

merike ha dit...

És evident que els grecs van deixar-nos els seus deutes. Si entenc la seva política, oi.

Carles Casanovas ha dit...

Merike, els grecs apart dels seus deutes, (que no son pocs!), ens van deixar la civilització i la democràcia. Fixa't be, "civilització" be etimològicament del llatí (civilitas, civilitatis) o sia Roma. Democràcia, ve del grec Demos i Cracia (govern del Poble ). Altre cosa son els governs incompetens, començant pels USA amb les seves guerres a Irak, cercant armes de destrucció que no existien. Les guerres les estem pagant nosaltres. Politica! que ve del grec Politikos! Tot és una roda.

merike ha dit...

I d'on ve la paraula corrupció?
És possible que hagin inventat les paraules democràcia i civilication però per què no es comporten així?

Cada finlandeso ja ha pagat 8.000 euros per cada grec. Vosaltres també heu pagat. Però els volen més. I estan enfadats perquè volem algunes garanties:) Finlandia té AAA però per quant temps? Hem de deixar 6 guarnicions. 1200 persones desocupades. Així que Grècia pugui comprar més vaixells i equip militar..? Hem llegit: Una dona qui NETEJA al Parlament té una pensió de 4.500 euros perquè estava relacionat amb el ministre. La gent ha pres de pensions 10 anys després de la seva mort. Un enginyer rep 1.000 euros al mes. I es queda sense feina. No es pot pagar el tractament per a un nen malalt del cor. Aquest tipus d'històries que llegim al diari. No m'importa donar diners si es va al lloc correcte. No a les butxaques dels rics. El President de Grècia és enfadat a nosaltres finesos. I el conjunt de la UE caurà de totes maneres potser. "Qui són els finlandesos? Qui són els holandesos? Ells han de respectar nosaltres grecs", el president ha dit.. Tinc por.

Carles Casanovas ha dit...

Merike, bona tarda. Corrupcció ve del llatí "corruptio" i és refereix a l'acció de corrompre. També és alteració,vici,abús, seducció, depravació, etc etc...Estic d'acord amb tu. no hi ha dret, però ens ha tocat ballar amb la més lletja. Jo no sóc economista, però penso que els bancs i paísos als que vam deixar tants i tants diners, és van deixar portar per la copdicia, que ve també del llatí "cupiditas". Tots en som sinó culpables, si responsables, ës per fer-ne un llibre!...

merike ha dit...

Escrius bé, Carles. Ara estic molt molest pels últims esdeveniments. Potser el dilluns tenim nova informació:)